Sulaman yang halus |
- Corak menarik
- Halus sulamannya
- Senang untuk di bersihkan
Harga : RM 65
Kami juga ada corak yang lain. InsyaAllah akan di upload di blog ini sedikit masa lagi
Keterangan berkenaan tikar mengkuang
http://florencejawai.blogspot.com/2010/08/anyaman-tikar-mengkuang.html
Daun-daun
pandan atau mengkuang yang cukup tua dipotong dari batang pokoknya
sehelai demi sehelai. Kemudian pangkalnya diratakan dan hujungnya
dipotong sama panjang. Seterusnya, daun-daun tersebut dilayur di atas
bara sehingga layu dan dibuang tulang belakang dan durinya dengan alat
yang dipanggil jangka. Cara anyaman tikar mempunyai pelbagai corak dan
motif. Diantaranya adalah dikenali sebagai kelarai. Semua jenis kelarai
adalah berunsurkan alam semulajadi iaitu seperti tumbuh-tumbuhan, bunga,
fauna dan sebagainya. Unsur-unsur
tumbuhan seperti akar, pucuk rebung dan tampuk (jantung pisang,
manggis, pinang) selalu digunakan. Daripada unsur bunga pula ia
menggunakan motif bunga tanjung, bunga melur dan bunga durian.
Unsur-unsur fauna pula ada motif berbentuk anak ikan, kepala gajah,
tulang ikan dan mata punai. Akhir sekali, bentuk bebas dengan motif
seperti kelarai belah ketupat, kelarai beras patah dan kelarai madu
manis.
Tikar
mengkuang yang lebar bilah anyamannya (tikar bangkar) biasanya
diperlakukan untuk menjemur padi, mengalas lantai dapur atau jemuran,
melapik punggung di dangau dan sebagainya. Tikar yang dianyam untuk
kegunaan demikian tidak dicelupkan warna, berbanding dengan tikar yang
dikhaskan untuk tetamu. Tetamu dibentangkan tikar yang bukan sahaja
halus anyamannya malah bercorak menarik dan berwarna-warni. Pada
kebiasaannya, tikar mengkuang/pandan yang dianyam berwarna-warni akan
diletakkan di dalam bilik tidur kerana ia menyerlahkan lagi kecantikkan
bilik tersebut.
No comments:
Post a Comment